Operation Dagsverke

Jag var tvungen att läsa lite mer om detta på nätet och hittade följande:

Genom att göra dagsverken visar vi att vi inte nöjer oss. 115 miljoner unga i världen får fortfarande inte utbildning. Att göra Operation Dagsverke handlar inte om hur mycket pengar var och en samlar in. Det handlar om att göra en solidarisk handling, att visa upp att man tycker att världen borde se annorlunda ut. I år gör vi dagsverken för unga i södra Sudan, för att minska antalet barnäktenskap och minska våldet mot tjejer. Utbildning är för de flesta en förutsättning för att få makt över sitt eget liv. Vi gör Operation Dagsverke för att alla själva ska få bestämma hur de vill leva sina liv, vad man vill göra och vem man vill leva med.

Måste man samla in 250 respektive 400 kronor?
Det är upp till de som anordnar Operation Dagsverke på skolan att bestämma vilken summa man ska rekommendera. Vi som samordnar Operation Dagsverke nationellt rekommenderar att varje elev som arbetar på ett företag eller liknande samlar in 400 kronor under Operation Dagsverke. Om du arbetar hemma eller liknande rekommenderas 250 kronor. Anledningen att vi gör det är att elever som genomför sitt dagsverke på ett företag inte ska bli utnyttjade som billig arbetskraft. Föräldrar ska aldrig behöva känna sig tvingade att betala mer än vad de har råd med. I sådana fall är det helt okej med en mindre summa.Oavsett om du får in mer eller mindre än 250/400 kronor ska alla pengar som samlas in gå till Operation Dagsverke

Hur hittar man jobb under Dagsverkedagen?
På Jobbanken kan man som elev se om det finns några dagsverkejobb just där man bor. Annars är ett bra tips att höra med vänner och bekanta eller de som anordnar Operation Dagsverke på ens skola. När man anordnar Operation Dagsverke på sin skola är det ofta några som inte orkar eller kan ordna egna jobb. Då kan det vara en bra idé att höra med kommunen, skolan eller företag i närheten om de har några jobb. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att man som arrangör inte behöver ordna jobb till alla.

Det är en jättebra tanke bakom detta och jag ger gärna 250 kr till utbildning i Sudan, men om inte eleverna lägger manken till så har man inte lyckats som skola tycker jag. Tänk om man fick alla elever att städa i kommunen, plocka skräp, rensa rabatter eller ta bort klotter en hel dag, det skulle kännas och märkas. Vad tror ni en tonåring gör hemma? Städar (inte speciellt noga) eller klipper gräsmattan, sen sitter vid tv:n resten av dagen. Är han här hemma på fredag så får det inte bli någon dator eller tv. Punkt.

Kommentarer

Anonym sa…
På våra barns skola har de jobb på torsdag. Då ska hela ön städas, de olika klasserna har olika områden. För det får de pengar av kommunen. För pengarna ska de göra utflykter. Liss klass ska till TomTits tex. De har tom råd att hyra en buss hela vägen. De jobbar själva ihop till resor som annars inte skulle blivit av, det tycker jag är bra.
Kram Gilla
Tina sa…
Ja, det var bra. Barn är trots allt en egoistisk varelse, som tycker det är roligare att jobba åt sig själv. Och det är vi säkert som vuxna med...

Populära inlägg i den här bloggen

Jag och andra

Bollar i luften

Sorgeprocessen