V 24

Var på den sista kontrollen på kardiologin Astrid Lindgren idag. Det har varit roligt att möta professorn och syster Linda. Är tacksam över den koll de har. Fostrets hjärta, som inte varit större än en hasselnöt har varit det han har studerat. Han har sett vidd förändring, men det var inte över det normala så han är inte orolig och vill inte göra någonting åt det. När barnet är fött så ska jag dit och de tar ett EKG på barnet. Ja, det är fascinerande. Nu fortsätter besök på vanliga ultraljudet, spec MVC och de vanliga MVC besöken. Man ska vara glad att de har koll på en.

Så här står det på gravid.se denna vecka:
Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Någon gång runt denna vecka är det dags för ett besök hos din MVC. Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt. Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare.

Livmodern når nu ovanför naveln. Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.

Ja, så imorgon ska jag till MVC.

Kommentarer

Anonym sa…
DU har varit en flitig bloggare det sista, det gillar jag!!
Kram kram Gilla
Tina sa…
Gick bra hos barnmorskan idag. Det var det vanliga rutinbesöket. Pratade lite om vaccinet, vet inte hur jag ska göra. De rekommenderar ju oss i riskgruppen, men ingen vet om det påverkar fostret. Ska ta det med läkaren på tisdag.
Anonym sa…
Hmmm, ja svårt val. För man vill ju inte bli sjuk och riskera nån fara för barnet och man vill ju inte ta vaccinet om det är fara för barnet heller......
Kramkram

Populära inlägg i den här bloggen

Jag och andra

Bollar i luften

Sorgeprocessen