Manipulativa medarbetare


Så här mitt I IPM tider så tänker jag på alla personlighetstyper vi möter och på vilket sätt vi möter dem. Det finns beteenden vi ska se upp för och se till så vi inte dras med i eller tillåter osunda beteenden. Jag tänker bl a på narcissiskt beteende. Jag hörde en psykolog prata om detta beteende och kände att det finns ofta närmare oss än vad vi kanske tror. Inte för att vi ska tolka alla beteenden eller sätta diagnoser, men det är främst ett beteende som vi ska uppmärksamma. Vi lever i en tid där vi ska framhäva oss själva väldigt mycket, vi ska sätta ord på vem jag är, vad jag är bra på och vad jag kan. Den narcissiska personlighetstypen lyfter fram sig själv väldigt mycket, men det är inte alltid bilden om sig själv stämmer. Det kan vara att man sätter ord på hur man önskar att man ska vara, men så är man egentligen totala motsatsen.


Kort definition: Vad är en narcissist?
Ordet ”narcissist” kommer från den grekiska mytologins berättelse om den vackre Narcissus, som blev förälskad i sin egen spegelbild. En narcissist har orealistiskt höga tankar om sig själv – man anser sig vara bättre än ”vanliga” människor och tycker sig ha rätt till särskilda förmåner. Narcissistiska personlighetsdrag är ganska vanliga och behöver inte innebära något stort problem. Vi kan alla bete oss egocentriskt ibland. Det kan till och med vara en nödvändig försvarsstrategi att överdriva sitt eget värde i vissa lägen.

Inom utvecklingspsykologin (läran om hur olika stadier i livet påverkar vår personlighet) talar man ibland om ”sund narcissism”. Vissa teoretiker anser att det är en egenskap som alla små barn måste erövra för att utvecklas ordentligt. En ettåring ska känna att den är världens viktigaste person och att den kan göra vad som helst. Det är ett friskhetstecken. Problem uppstår först om barnet håller fast vid den primitiva självbilden när det blir äldre.



Typiska tecken på narcissism
·      Överdrivna känslor av att var viktig/speciell
·      Drivs av makt, status, berömmelse och kontroll
·      Manipulerar , ljuger och utnyttjar för att nå sina mål
·      Överdrivet behov att beundran
·      Ett högfärdigt eller arrogant beteende
·      Saknar empati

På djupet så behöver du förstå att egentligen handskas du med en personlighet som är rädd för att bli övergiven och deras existens är i fara (överlevnad). Eftersom de inte kom förbi stadiet (ego) så har har deras utveckling stannat och sinnet fastnat i en loop. Så för att de ska överleva så behöver de manipulera, göra dig handlingsförlamad och skapa en tro att du inte klarar dig utan en narcissist.

Tips på hur du hanterar en narcissist.
  • Sätt tydliga gränser
  • Involvera dig inte i deras projekt
  • Det är inte ditt fel
  • Ha distans
  • Lyssna till din känsla
  • Ge upp spelet Hjälpare och offer för att bli fri

1.    Ignorera och reagera inte om de är oförskämda
2.    Kommunicera på deras nivå och självbild: ”Det var generöst av DIG att…”
3.    Ha ögonkontakt och prata på ett tydligt, men ej kritiskt, sätt
4.    Försök inte att leta efter deras empatiska sida
5.    Kritisera inte personen inför resten av arbetsplatsen
6.    Bli aldrig allt för personlig med narcissisten
7.    Undvik längre argumentationer
8.    Om du blir verbalt attackerad. Markera genom att säga: ”Det där är inte okej” och gå iväg.

 https://www.addilon.se/sa-hanterar-du-en-narcissist/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag och andra

Bollar i luften

Sorgeprocessen