Förändring


Förändring / förnyelse kan vara läskigt och bra. Att kasta/rensa bort och ta nya tag. Vi lever i en tid med ständig förändring. Har man inte accepterat det så tar det längre tid att ta in en ny förändring.

Det finns en kurva som de flesta går igenom med förnekelse, sorg, vad kommer det här att ge mig och till slut acceptans. Som ledare ligger man oftast eller förhoppningsvis ett steg före. Det finns ledare eller i det här fallet vill jag kalla det chefer, som inte hänger med i förändringar. De kan få med hela sitt team/arbetslag att leva i förnekelsen ett tag, vilket inte är bra. Därför är det viktigt att ledningen först ser till att de har cheferna med sig innn nästa steg tas. Om det fortfarande är chefer som inte är med på banan så behöver man säkra upp att det finns andra chefer runt dessa team så man vet att de får den information som behövs.

Sen är information/  kommunikation a och o. Förklara varför och syfte bakom förändringen så gott det går. Påverkar det inte medarbetarna direkt så var tydlig med att det är information. Påverkas det bör man säga hur. Var beredd på alla reaktioner, lyssna och möt dem. Visa att du förstår men att vi ändå måste komma framåt. Det kan fungera att låta de som muttrar få göra det lite vid sidan om, men fortsätta framåt med de som är på.

Se till att du alltid står bakom ledningens beslut även om du inte gör det. Så chef/ledare behöver man kunna spela det spelet annars kan det bli ännu otydligare för medarbetarna om du vacklar. Var ärlig däremot om du inte kan svara på alla frågor, be att få kolla upp och återkomma.

Var öppen för medarbetarnas idéer och förslag. Om de känner att vi lyssnar på dem så kommer de lyssna på oss.

Lär dig acceptera att det är ständig förändring då blir det lättare för dig själv att hantera dina egna känslor och med det även dina medarbetares, men stressa inte fram det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag och andra

Bollar i luften

Sorgeprocessen