Förändring

I grunden är vi människor väldigt bekväma. Sen är vi olika, en del vill ha förändring för att känna att de utvecklas att känna att livet inte står still. Blir snarare nervös om det inte händer något. Men den större delen vill nog gärna behålla det som det är för där är tryggheten. Men lever vi 2019 så kommer vi inte ifrån förändring. De flesta organisationer lever i ständig förändring. Det kan räcka att man byter chef eller flyttar så är det en slags förändring som kan kännas obehaglig eller spännande och rolig.

Den här kurvan säger en del om människors reaktioner.



Som chef är det viktigt med kommunikation, som jag hela tiden återkommer till. Informera så mycket det går. Var tydlig i ledningsgruppen vad som kan kommuniceras och inte, så alla ledare säger samma sak. Se också till att alla ledare gör detta så inte viss information går ut till vissa grupper men inte till andra. Det är alltid bäst om informationen kommer från närmasta chef eller till alla samtidigt från högsta chef. Annars går det lätt från mun till mun och det kan tolkas så olika. Det kommer alltid snackas ändå, men är man som chef den första som informerar så kan man också se vilka reaktioner det blir.

Är det en större förändring som påverkar medarbetaren direkt i sin arbetsvardag eller sitt privatliv så är det oerhört viktigt att vara närvarande som chef. Fånga upp reaktioner,  våga möta ilska, sorg och även den som kryper undan. Lyssna, prata och lyssna. Hitta inte lösningar i första skedet utan lyssna. Låt personen ta hem informationen, be hen prata med någon utanför detta och fånga sen upp helst redan dagen efter. Håll kontinuerlig kontakt.

Nedan bild förklarar mer med ord, de olika stadierna. Väldigt bra tycker jag. Beroende på hur stor grupp du har så kan du ha personer i alla stadier samtidigt. Se då vilka du kan släppa för en stund och fokusera på de som "lider' mest. Kanske de positiva kan vara ditt sröd och vara en kanal till de andra. Ha enskilda samtal, men samla också teamet så de får tänka högt ihop. Hitta sånt som kommer bli bättre för individen och fokusera på det.

Var som sagt inte rädd att möta de olika reaktionerna. Lita på din magkänsla och lycka till.


Sen får vi hoppas att vi hinner andas mellan förändringarna. Det behöver vi alla. Men att vi lever i ständig förändring det är något vi måste acceptera och lära oss leva med och hantera.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag och andra

Bollar i luften

När tryggheten försvinner